Haus W 
Frankfurt am Main



















A dynamic interplay of light and shadow defines this well-crafted cuboid.

Externally, the scheme is articulated as a zinc-clad modernist box, set into a traditional pitched roof, atop a standard two-storey house. Internally, it presents itself as a well-proportioned bedroom with an en-suite wet room, connecting with a lower-level lobby and storage area via an adjoining stairwell.

The wet room's fully glazed roof exploits the building’s south-facing aspect, as do the skylights above the staircase, resulting in both volumes enjoying changing patterns of light and shade. By contrast, the bedroom’s fully glazed north elevation provides an even source of illumination throughout the day. Two slender, full height louvre panels are symmetrically positioned either side of it; these provide natural ventilation.

Integral to the scheme is the use of oak for both the flooring and staircase, its colour, depth and texture creating a warm, welcoming environment, while elegantly contrasting with the wet room's white monochrome aesthetic.










Integral to the scheme is the use of oak for both the flooring and staircase; its colour, depth and texture creates a warm, welcoming environment, while elegantly contrasting with the wet room's white monochrome aesthetic.